Draagconsult:

Waarom dragen?

Een baby is biologisch gezien een “draagling”, net als een babyaapje. Dit zie je ook aan de reflexen die een baby heeft zoals; grijpreflex, zoekreflex, Moro-reflex, spreid-hurk houding bij optillen.

Een baby heeft zijn moeder/ouder ten alle tijden nodig!  En zeker hebben we veilige wandelwagens, boxen en bedjes om de baby in te leggen. Maar een jonge baby heeft “huidhonger”, sterker nog lichaamscontact is een eerste levensbehoefte!  Bij zijn ouders vindt hij liefde en bescherming. Je merkt dat baby’s die gedragen worden meestal rustig en tevreden zijn.

Wat zijn onder andere de positieve effecten van dragen?

  • Dragen met een draagdoek/draagzak bevordert de hechting. Je speelt nog beter in op de behoeften van je baby. Door te dragen herken je de hongersignalen van je baby sneller en pijn (buikkrampen) of ongemakken (door refluxklachten) verminderen of verdwijnen door het dragen. Omdat je sneller inspeelt op de behoeftes van je baby, en dat elke keer weer, ontstaat bij de baby een optimaal gevoel van basisveiligheid en dus vertrouwen in de ouder als verzorger.

 

  • Dragen door middel van een draagdoek/draagzak geeft een vertrouwd gevoel. De bewegingen zijn bekend vanuit de zwangerschap/ baarmoeder, je baby hoort het bekende geluid van je hartslag en van je stem. Dragen is eigenlijk een logisch vervolg op je zwangerschap!

 

  • Door het dragen en dus lichaamscontact wordt de afgifte van stresshormonen verminderd en worden kalmerende hormonen aangemaakt. Hierdoor kan het babybrein zich optimaal ontwikkelen. Lichaamsfuncties van gedragen baby’s zijn stabieler als ze door een ouder gedragen worden. Hartslag, ademhaling en temperatuur worden beter gereguleerd en baby’s groeien beter.

 

  • De grove motoriek wordt door alle aanrakingen en bewegingen gestimuleerd en bevorderd. Dit komt omdat je baby je kan voelen, aaien, grijpen en knijpen. Door te dragen wordt zelfs de ontwikkeling van spieren en gewrichten van je baby gestimuleerd.

 

  • Vanuit de veilige positie bij het dragen in een draagdoek/draagzak kan je baby de wereld ontdekken en leert het omgaan met de prikkels die hij ervaart. Hij is veilig bij jou en reflecteert jouw gedrag in bepaalde situaties. Ook het sociale contact (ontmoetingen op straat of bezoek thuis) leert hij vanuit de positie die hij heeft tijdens het dragen. Wanneer hij geen contact meer wil maken dan kan hij zijn hoofdje wegdraaien tegen de schouder van mama of papa.

 

  • Een leuke bijkomstigheid van het dragen met een draagdoek/draagzak is dat je je handen vrij hebt!

 

Wil je ook de positieve effecten van een draagdoek of draagzak ervaren? Neem contact met ons op via de mail of het contactformulier.

Wij zijn gecertifieerd draagconsulent en aangesloten bij de Vereniging van Draagconsulenten.