Verpleegkundig babyconsulente

Wie zijn wij en waarom zijn we deze praktijk gestart?

Wij zijn Bianca en Natascha. Wij zijn beide werkzaam in het Bravis moeder- en kindcentrum in Bergen op Zoom als kinder- en neonatologieverpleegkundige. 

Binnen ons werk in het ziekenhuis zien we veel ouders met vragen rondom hun pasgeboren of jonge kindje.
Zeker ouders van kinderen die op de neonatologie afdeling terecht zijn gekomen, vanwege
vroeggeboorte of andere problemen tijdens/na de geboorte, hebben een andere start dan ze hadden verwacht.
Dit heeft vaak een flinke impact op zowel ouders als kind.
Als ouders met hun baby van de neonatologie afdeling naar huis gaan, hebben ze vaak nog behoefte aan wat extra ondersteuning thuis. Soms, als het met het kindje goed gaat, is kraamzorg genoeg, maar soms hebben ouders behoefte aan extra hulp, bijvoorbeeld als:

  • de baby vaak huilt of onrustig is een daardoor een huilbaby genoemd wordt.
  • de baby slecht slaapt of drinkt.
  • de baby zich overstrekt, veel last heeft van reflux of darmkrampjes.
  • als er problemen zijn met de hechting ( bijvoorbeeld omdat het kindje na de geboorte gescheiden is geweest van de ouders of ouders zich niet hebben kunnen/durven hechten aan hun te vroeg geboren of zieke baby i.v.m. angst voor verlies van hun kindje.)

Naast deze groep kinderen, zijn er natuurlijk ook kinderen die op tijd en/of thuis geboren zijn en een goede start hadden, maar waarbij ouders thuis ook tegen problemen aanlopen m.b.t huilen(een huilbaby) /slapen/ voeding/reflux/ krampjes/hechting/etc.
Ouders met een overmatig huilende baby ("de huilbaby") komen regelmatig via consultatiebureau of huisarts bij de kinderarts terecht en soms volgt opname in het ziekenhuis op de kinderafdeling.
Wij denken dat het voor ouders en kind veel fijner en beter is als ze thuis geholpen kunnen worden, in hun eigen omgeving, waar ouders en kind ( met onze hulp) samen aan de slag gaan om weer balans te vinden.

Omdat het mooi aansluit bij ons werk in het ziekenhuis en ons het leuk leek om ouders thuis verder te kunnen en mogen begeleiden , hebben we in 2021 besloten de opleiding tot verpleegkundig babyconsulent te gaan doen en samen een praktijk als verpleegkundig babyconsulenten te starten genaamd:

Balance4Babies